Bij MAAK zorgen we voor minder kosten en meer uptime in de maakindustrie. Weten hoe? Kom in contact!
Definitie Maakindustrie
De maakindustrie is het gedeelte van de industrie dat (rauwe) materialen tot nieuwe producten verwerkt. Voor de definitie van de maakindustrie bestaan twee begrippen, de een wat ruimer dan de ander. In de eerste vorm wordt de maakindustrie ook wel discrete industrie of discrete productie genoemd. In deze omschrijving wordt de procesindustrie niet tot de maakindustrie gerekend. De sectoren die bij deze definitie van de maakindustrie horen zijn onder andere elektronica, kunststofverwerking, machinebouw, metaalproducten, textiel en transportmiddelen. De term maakindustrie wordt in de tweede vorm breder gebruikt. Naast de productie van fysieke producten hoort hierbij ook het winnen van delfstoffen en de productie en distributie van aardgas, elektriciteit, stroom en water.
- MAAK Techniek hanteert de tweede definitie. Wij hebben opdrachtgevers in de voedsel-, energie- en waterindustrie. Maar ook bedrijven waar producten van de band komen als ventilatiepijpen, luiers en pallets. Wil je hier meer over weten? Hier lees je meer over de projecten waaraan we werken.
Waarde toevoegen
De producenten maken fysieke producten waarbij de manier waarop deze geproduceerd worden varieert per bedrijf en sector. Echter, de meeste producenten binnen de maakindustrie maken gebruik van een machinepark en industriële equipement om goederen te produceren voor de consumptie. Het belangrijkste gegeven van de maakindustrie is dus het toevoegen van waarde, waarbij de bedrijven binnen de maakindustrie een extra bedrag bovenop de kostprijs kunnen rekenen. Een voorbeeld is rubber. Onbewerkt rubber heeft weinig waarde, maar wanneer het rubber wordt omgezet in een autoband, is het rubber in waarde toegenomen. In dit specifieke geval resulteert het productieproces van de transformatie van rubber in een veelgebruikt auto-onderdeel in een stijging in waarde.
- Onze toegevoegde waarde is het creëren van grip op onderhoud met een onderhoudsplan. Met kennis van de assets krijg je grip op processen en houd de regie op het onderhoud. Hiervoor hebben we een helder stappenplan, dat je hier kunt bekijken.
Maakindustrie Nederland
In Nederland beslaat de industrie een significant deel van de economie. In 2015 was de toegevoegde waarde van de industrie 59,9 miljard euro (direct belang). Andere bedrijfstakken, die ook producten afzetten vanuit de energie voegen hier nog een afzet van 39,9 miljard euro aan toe (indirect belang). Dit samen is 16,2 % toevoeging van waarde aan de Nederlandse economie.
De eisen aan de Maakindustrie worden steeds hoger gesteld, de klanten willen en eisen goedkopere, sneller geleverde en betere producten. Vanwege het eerste aspect worden soms de Maakindustrie fabrieken verplaatst naar lageloonlanden. Nederland heeft alleen één groot voordeel boven deze lageloonlanden. Nederland heeft namelijk een kenniseconomie met een daarbij behorend op Knowledge Based Capital (KBC) of Kennis Gebaseerd Kapitaal. Dit kapitaal bestaat uit een spectrum aan activa die toekomstige voordelen creërt. In tegenstelling tot structuren, machines, uitrustring en voertuigen, uit dit kapitaal met zijn niet tastbare karakter niet in de fysieke of financiële zin. Kennis Gebaseerd Kapitaal kan namelijk in drie soorten onderverdeeld worden:
- Geautomatiseerde informatie (databases, software en complexe systeemintegratie)
- Intellectueel Eigendom (auteursrechten, complexe systeemintegratie, handelsmerken, octrooien, ontwerpen en toegang tot basisvoorzieningen van Research & Development)
- Economische competenties (aspecten van reclame en marketing, bedrijfsspecifiek menselijk kapitaal, begrip van marketing, netwerken van mensen en instellingen en organisatorische knowhow)
Wanneer deze kennis binnen Nederland blijft, zal Nederland een sterke concurrentiepositie behouden.