MAAK werkt thuis
We zijn nu bijna vier weken aan het thuiswerken. We raken er steeds meer aan gewend en zijn er tegelijkertijd helemaal klaar mee. In de afgelopen weken zijn bij MAAK al diverse taarten gebakken, vele verjaardagskaarten gestuurd en er is zelfs een MAAK-baby geboren. Van dagelijks online meeten zijn we naar tweewekelijks gegaan. Iedereen redt zich goed. Wel zijn we benieuwd naar elkaars thuiswerksituatie en daarom hebben we iedereen een paar korte vragen gesteld. De uitkomsten delen we hier.
Werkplek
Allereerst: waar werken we? De meeste Makers zitten thuis, op één na. Hij zit (met minder collega’s) nog steeds op kantoor. Ook hebben we het MAAK-kantoor opengesteld voor diegene die geen optimale thuiswerksituatie hebben.
Doelgericht werken
Alle respondenten geven aan nog steeds hetzelfde werk te doen als voorheen. Wel doen de meesten dit in minder tijd dan op kantoor. Dit hangt vast samen met één van de genoemde voordelen; door het thuiswerken wordt er doelgerichter aan taken gewerkt. Of komt het juist door een van de nadelen; minder contact met collega’s en het ontbreken van het koffiepraatje?
Filterkoffie
Het meest genoemde voordeel is het ontbreken van reistijd voor woon-werk verkeer. Veel van onze Makers werken 30 tot 60 minuten rijden van huis, dit scheelt zo één tot twee uren per dag. Die tijd wordt nu vooral doorgebracht met familie en besteed aan klusjes en taken in en rondom het huis. En de koffie thuis is bij de meeste ook echt lekkerder. Helemaal wanneer dit ‘ouderwetste’ filterkoffie is.
Vreemde situaties
Volle focus tijdens het werk lukt niet altijd. Zo zijn er klussende buren die zoveel herrie maken dat er constant met oorkleppen op gewerkt moet worden. En is er vanuit de werkplek uitzicht op de overburen. De binnenkant van hun huizen. Waardoor al heel wat huiselijke taferelen onbedoeld gedeeld zijn. Dat gebeurt soms wanneer je in een stad woont, toch?