Een overvloed aan data, wat nu?
Onze filosofie is dat je goed assets en techniek in kaart moet hebben alvorens je succesvol de stap kunt maken naar slim maintenance en voorspelbaar onderhoud. Bij stap 1 hebben we in kaart gebracht wat je hebt. En bij stap 2 zorgen we dat je ook terug kan vinden wat je hebt. Een goede bibliotheek, boomstructuur of taxonomie is essentieel daarvoor. Belangrijke stappen om te gaan van kennis (weten wat je hebt) naar grip.
Data is steeds belangrijker geworden en is onmisbaar in het succesvol inzetten van moderne technieken en systemen. Data is niet alleen belangrijk voor hippe techbedrijven. Ook in klassieke productiefabrieken veroorzaakt dit een verschuiving. Het is het wachten op Google Industry om fabrieken te gaan helpen dit succesvol in te zetten. Productieapparaten produceren een pak data wat met de juiste aanpak ingezet kan worden om met minder kosten, minder afval en minder stilstand meer op maat te produceren.
Maar hoe kun je gaan meten of wat moet je weten voordat je succesvol data kan inzetten om te gaan verbeteren. Bestaande software ter ondersteuning van processen is vaak nog niet volledig ingericht. Hoe maak je dan de stap naar het inzetten van productiedata.
Internet of Things (IoT), Industrie 4.0, smart manufacturing. Termen in dezelfde trend die een revolutie kan worden in de maakindustrie: fabrieken worden slim doordat de machines en computers van productiebedrijven, hun leveranciers en hun klanten met elkaar in verbinding staan en data uitwisselen.
Op het descriptieve niveau worden diverse parameters van machines – zoals temperatuur, druk, trillingen, stroomverbruik en toerental – gemeten en weergegeven in een soort dashboard, zoals in een auto.
Op het tweede niveau worden zoekfuncties op die data losgelaten en correlaties berekend, iets wat heel wat computerkracht – al dan niet op de cloudplatformen van Microsoft Azure of Amazon Web Services – vergt omdat het gaat om enorme hoeveelheden data.
Oorzakelijke verbanden – het derde diagnostische niveau – is voor veel bedrijven al te hoog gegrepen. Ook het aantal start-ups dat ermee bezig is, is nog heel beperkt.
Het vierde niveau is het predictief: wanneer gaat mijn machine uitvallen en waardoor? Hierbij hoort ook de prescriptieve fase: wat moet ik doen om problemen te vermijden?
Bij MAAK denken we dat je moet beginnen bij de basis. Weten wat je hebt en waar je dit terug kunt vinden. We helpen bedrijven bij het inrichten van beheer van onderhoud. Assets worden compleet vastgelegd in de beheer software. Compleet wil zeggen; de blueprint van de fabriek as-built en inclusief stuklijsten terug te vinden in de bibliotheek. We hebben ervaring met Ultimo, Maximo, Infor EAM en uiteraard SAP PM. Wanneer daar alles terug te vinden is kun je gaan vergelijken en verbanden gaan zoeken. Dan pas kun je de stap maken naar het voor zijn van falen.
Bijdrage van Jan Peter Kruiger – eigenaar en directeur MAAK Techniek