Piping and Instrumentation Diagram (P&ID)
Een Process and Instrumentation of Piping and Instrumentation Diagram (P&ID) is onmisbaar in de maakindustrie. Het komt regelmatig voor dat nieuwe installaties worden geplaatst of dat bestaande installaties worden gewijzigd en dat de P&ID’s niet zijn aangepast. Deze moeten regelmatig worden vergeleken met de werkelijkheid in het veld. Kloppen de P&ID’s, de tekeningen nog? Staan de installaties vermeld in het OBS en zijn de gegevens compleet? Zijn de installaties in het veld voorzien van een TAG-nummer?
Fieldchecks
Een belangrijk onderdeel van het controleren en verwerken van P&ID’s is het uitvoeren van fieldchecks. Om kosten te besparen werken we samen met studenten in van De Technische Bijbaan. Deze studenten voeren fieldchecks uit voor het compleet krijgen en updaten van Masterdata. Om een goed beeld te geven van de uit te voeren werkzaamheden hebben een stappenplan opgesteld. Het stappenplan bestaat uit meerdere fases. Voor fase 5 t/m 10 worden studenten ingezet.
Fase 1 t/4: Voorbereiden fieldchecks
Fase 5 t/m 10: Fieldchecks in het veld
- Lokaliseren en fotograferen van de objecten
- Plaatsen van tijdelijke tagnummers en voorlopige tas toekennen
- Markeren afwijking tekening (locatie, hoogte etc)
- Foto’s maken en tags plaatsen
- Tagnummers koppelen aan foto’s
- Mastdata opstellen/aanvullen in Excel
Fase 11 t/m 14: Data beoordelen, opzoeken, aanvullen en verifiëren in OBS
Uitstekende tool voor fieldchecks
Om de fieldchecks zo snel en efficiënt mogelijk uit te voeren heeft MAAK een nieuwe tool ontwikkeld die een belangrijke bijdrage levert aan de uitvoerende werkzaamheden in het veld. Deze MAAK app is geïnstalleerd op een tablet en wordt meegenomen de fabriek in. Zo gaan de studenten sneller en efficiënter te werk en hoeven ze niet de fabriek uit om de verzamelde gegevens te verwerken op de computer.
Wil je meer weten over de functionaliteiten van de app en hoe het precies werkt? Neem dan contact op met één van onze Makers.
Waarom studenten inzetten voor fieldchecks?
- Studenten zijn altijd gemotiveerd, enthousiast en zeer gedreven
- Studenten zijn sneller en goedkoper
- Studenten hebben veel theoretische kennis
- Studenten kunnen snel schakelen
- Studenten zijn flexibel
In onze blog lees je waarom MAAK Techniek studenten inzet voor projecten.